Založ si blog

Osud či charakter?

Zygmund Bauman v jednom rozhovore tvrdí, že sú dve veci, ktoré nám ovplyvňujú život. A to osud a charakter. Podľa Baumana je nepravdepodobné, aby sa človek, ktorý sa narodí v Prešove v obyčajnej rodine, stal prezidentom USA. Osud nepustí. Ale charakter tohto človeka mu môže dopomôcť svoj osud zmeniť a spomínaný človek má potencionálnu šancu stať sa prezidentom Slovenska.  

Aj mne napadne, prečo som sa narodila len v „obyčajnej“ rodine a tak blbo. Boli šesťsiate roky, hodnoty boli nastavené – škola, zamestnanie, sobáš, deti aspoň tri a odchod do dôchodku v päťdesiatštvorke. Potom prišla nová doba a charakter sa tlačil do popredia. Vzdelanie už nestačilo, zamestnanie sa stalo nepovinným, deti zamenili hodnoty za zážitky a Kaník mi predĺžil mladosť a môj ročník narodenia ide na odpočinok v šesťdesiatdvojke.

Tak sa pasujem so svojim charakterom a snažím sa nezávidieť ľuďom s hviezdnym osudom. Len on je koťucha ten charakter, niekedy je nenažraný a sebecký. A baží po osudoch a charakteroch tých druhých. Nehody Rolincovej, Varholíkovej či rozvod rozkošníka Luknára dotlačia môj obyčajný osud do objatia s mojim obyčajným charakterom.      

        

Kyberšikana v ZM.

13.02.2014

5.február 2014 o 14.30 hod. – po hodine telocviku fyzicky napadla moju dcéru Katarínu z 8.A jej spolužiačka Alena z 8.B. Ostatní spolužiaci Peter, Karol, Kristína, Jana, Zuzana atď. pokrikmi „ešte jej daj“, „dobre ju udrb“ a pod. hecovali Alenu. Kataríne sa podarilo utiecť späť do telocvične a požiadať učiteľa telocviku o pomoc. Jeho odpoveď: [...]

Zločin a trest.

23.01.2014

Prišiel presne na minútu. Má 27 rokov. Vysoký, blonďatý, modré oči, usmiaty. Býva v malej obci juhozápadného Slovenska.Prepustili ho z výkonu trestu. Výrok súdu: „neoprávnene zadovážil a prechovával po akúkoľvek dobu omamnú látku a psychotropnú látku a tým spáchal zločin nedovolenej výroby omamných látok a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich [...]

Klamstvo.

22.01.2014

Mám taký zvyk. Ráno, keď chystám raňajky, zapnem si v kuchyni televízor. Robím to automaticky. Možno nechcem cítiť ranné prázdno. Moderátori Kecarána hádžu múdrosti, recepty atď. a ja im kontrujem. Nepotrebujem ich vidieť, stačí počuť. Ale dnes ma zaujali. Mali v štúdiu odborníčku na klamstvo. Máme klamárov vedomých i nevedomých Obe skupiny majú základnú [...]

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

zm012bl

Vidím v zložitých veciach jednoduchosť a ťažké veci zabalím do obalu z humoru.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 24399x
Priemerná čítanosť článkov: 2440x

Autor blogu